انجیر گلابی:

نهال انجیر گلابی یکی از انواع نهال‌های انجیر می‌باشد که به دلیل کیفیت محصول بالا و البته محصول دهی در سه فصل از سال، از محبوبیت مطلوبی بین باغداران برخوردار است. بازار پسندی خوب این نهال نیز باعث می‌شود تا به یکی از اصلی‌ترین انتخاب‌های باغداران تبدیل شود.

نهال انجیر گلابی با نام انگلیسی Ficus Carica Portogallo   درختی است نسبتا کوچک (۲-۴ متر) با تاج بزرگ (تا ۵ متر) و شاخه های پیچ خورده و کم و پوست صاف، خاکستری روشن. برگ های پنجه ای بزرگ آن (۱۰-۲۰ سانتی متر)، چرمی و خشن است . برگ ها اغلب اندازه کف دست، با ۳-۵ پره و به رنگ سبز روشن هستند. دوران گلدهی این رقم در سه فصل، بهار، تابستان پاییز است و این درخت اغلب در سه فصل باردهی دارد. میوه ها به شکل گلابی با پوست صاف برنگ سبز و قرمز تیره هستند. انجیر گلابی میوه ای آبدارو با شیرینی متعادل دارد.

درخت انجیر ویژه مناطق نیمه گرمسیری بوده و به زمستان ملایم و تابستان گرم نیاز دارد. این درخت به همان اندازه که در برابر گرما مقاوم است، در مقابل سرما مخصوصا در دوره جوانی حساس است. از این رو سرما یک عامل محدود کننده در کاشت این درخت به حساب می‌آید. از نقطه نظر درجه حرارت، انجیر در دمای حدود ۲۵ تا ۳۵ درجه به‌خوبی رشد می‌کند. هرچند کاشت این درخت در گستره وسیع‌تر دمایی ممکن می‌باشد، اما دمای بالاتر از ۴۲ درجه کیفیت محصول را کاهش می‌دهد.

نگهداری نهال انجیر گلابی

نگهداری درخت انجیر مانند سایر درختان پس از کاشت نهال شروع شده و در طول دوران بهره‌برداری ادامه می‌یابد. نهال انجیر گلابی پس از کاشت به آب نیاز دارد. در صورتی که میزان بارندگی مناسب نباشد، کمبود آب مورد نیاز گیاه را باید به کمک آبیاری جبران نمود. شخم‌زنی سالیانه در ردیف‌های کاشت درخت، در اوایل بهار و حداکثر در اردیبهشت‌ماه انجام می‌شود.

سله‌شکنی اطراف تنه درخت نیز یکی از اموری است که هر ساله در بهار انجام می‌شود. سله‌شکنی ضمن از بین بردن علف‌های هرز و همچنین تهویه خاک باعث افزایش مقدار جذب و نگهداری آب می‌شود. علاوه بر این با انجام سله‌شکنی، لارو حشرات مخصوصا کرم شاخه‌خوار انجیر در معرض آفتاب قرار گرفته و از بین می‌رود. ساخت تشتک آبگیر و مرمت و بهسازی آن از دیگر اقداماتی است که در مراقبت از درخت انجیر مخصوصا در خشکسالی و کمبود بارندگی بایستی انجام شود. این عمل در زمان بارش باران جریان آب را به سمت درخت تسهیل می‌کند.

هرس درخت انجیر

هرس درخت انجیر نیز از اقدامات مهمی است که در نگهداری این درخت بایستی مد نظر قرار گیرد. هرس درخت انجیر به دو صورت «هرس فرمی» و «هرس بهره‌برداری» انجام می‌شود. در هرس فرمی، شکل ظاهری درخت به دلخواه و به صورت «بوته» یا «پا‌بلند» درمی‌آید. هرس بهره‌برداری درخت انجیر با هدف تقویت قدرت باردهی آنها و ایجاد تعادل فیزیولوژیکی بین رشد شاخه‌ها و تولید میوه انجام می‌شود. هرس بهره‌برداری به چند نمونه تقسیم می‌شود که در مهمترین آنها از ۲ تا ۳ شاخه‌ای که روی شاخه سال قبل باقیمانده و محصول پائیزه داده یکی را که نزدیک شاخه اصلی یا تنه درخت است نگه داشته و بقیه را حذف می‌کنند.

مبارزه با آفات درخت انجیر

مبارزه با آفات و بیماری‌ها نیز از اقدامات ضروری در نگهداری انجیر می‌باشد. مورچه اولین آفتی است که در بحث مراقبت از انجیر مطرح می‌شود. مورچه به دو طریق به باغات انجیر خسارت وارد می‌کند. اولین مورد به زمان گرده‌افشانی برمی‌گردد بدین صورت که با شکار حشره پلاستوفاگا (عامل گرده‌افشانی) باعث پائین آمدن میزان گرده افشانی و در نهایت ریزش میوه‌های تلقیح نشده می‌شود. مورد دوم نیز مربوط به زمان رسیدن و خشک شدن میوه بوده که با تغذیه از میوه‌های رسیده و خشک باعث کاهش کیفیت و کمیت محصول می‌گردد. مبارزه با مورچه معمولا به روش سنتی و با ریختن سم به دور تنه درخت و لانه مورچه انجام می‌شود.

از دیگر آفات مهم نهال انجیر شب‌پره هندی، پروانه برگ‌خوار، سوسک شاخک‌بلند، مگس میوه انجیر، مگس سرکه و کته تار عنکبوتی می‌باشد که مبارزه با آنها از طریق سموم مختلف امکان‌پذیر است. مهمترین بیماری‌های انجیر نیز شامل «شانکر یا خشکیدگی شاخه انجیر»، «ترشیدگی میوه انجیر» و بیماری «موزائیک انجیر» می‌باشد. 

روش کاشت نهال انجیر گلابی

برای کاشت نهال انجیر گلابی،ابتدا گودالی ایجاد نمایید سپس آب فراوانی به گلدان بدهید و تلاش کنید که گلدان را بیرون آورید با حجمی ازخاک اما اگر مجبور شدید گلدان را پاره کرده  و نهال انجیر گلابی را با خاک گلدان مستقیماً در گودال قرار دهید و اطراف آن را پر از خاک بستر کنید. خاک را فشار داده را هوا به ریشه ها نخورد سپس گیاه را آبیاری کنید.

فاصله کاشت اکثر نهال‌ها به محیط و شرایط زمین بستگی دارد؛ فاصله کاشت مناسب نهال انجیر گلابی، در حدود 4*4 و یا 4*5 متر خواهد بود. شما می‌توانید با توجه به شرایط زمین خود، یکی از این دو فاصله را انتخاب کنید.

نکته مهم :حتما قبل از کاشت نهال انجیر گلابی انتهای گیاه رو با یک قارچ کش غیر سیستمیک  مانند مانکوزب یا کاپتان آغشته کرده تا احتمال انتقال آلودگی از بستر به گیاه کاهش یابد.

نکات مربوط به نهال انجیر گلابی

  • کشور سازنده
    درباره کشور سازنده این نهال با کیفیت اطلاعات دقیقی موجود نیست؛ اما باید بدانید که برخی از مناطق ایران که با این نهال سازگاری دارند، می‌توانند بستر مناسبی برای کاشت و پرورش درخت انجیر گلابی به صورت انبوه باشند.
  • عمر اقتصادی
    عمر اقتصادی یک نهال با توجه به شرایط نگهداری و آبیاری متفاوت خواهد بود؛ اما در صورت مطلوب بودن شرایط و میزان آبیاری، عمر اقتصادی نهال انجیر گلابی را می‌توان در حدود 30 سال تخمین زد.

  • وزن میوه
    وزن میوه انجیر گلابی با توجه به شرایط کاشت و مبارزه با آفات، متفاوت می‌باشد و نمی‌توان عدد خاصی را برای آن در نظر گرفت؛ اگر بتوانید تمامی شرایط را به صورت مطلوب حفظ کنید و در مقابله با آفات نیز سریع عمل کنید، مطمئناً وزن میوه‌ی شما مناسب و مطلوب خواهد بود.
  • ارتفاع از سطح دریا
    ارتفاع مناسب جهت کاشت این نهال 1800 متر از سطح دریای خواهد بود؛ به طور کلی اکثر درختان انجیر، برای کاشت در این ارتفاع مناسب خواهند بود.
  • شروع محصول دهی
    به طور کلی اکثر نهال‌های انجیر از سال چهارم کاشت محصول می‌دهند؛ اما نکته جالب توجه درباره این نهال، محصول دهی آن در سه فصل از سال خواهد بود!
  • رقم گرده افشان
    قبلا هم اشاره شد که عامل گرده‌ افشانی این نهال حشره‌ای کوچک به اسم بلاستوفاگا است که علاوه بر کمک رسانی در گرده افشانی، کمک بسیار خوبی را در زمینه مقابله با آفات به باغدار خواهد کرد.

 

🔴 شماره تماس جهت مشاوره 🔴

‌☎️ 09155574792
☎️ 09159106562

🏡 آدرس نهالستان :  مشهد ، بلوارتوس ، توس۹۹ ، نهالستان بهاران

🟢 با مدیریت جناب آقای حسینی 🟢