نهال به ترش آذربایجان
این نهال از بومی ایران بوده و در دسته ارقام اقتصادی قرار دارد. این نهال بیشتر مورد توجه باغداران به دلیل طعم بسیار خوب آن است. یکی از ویژگی های بارز این رقم نهال مقاومت بسیار خوب آن در برابر سرما و خشکی است و کاشت آن در مناطق سردسیر عملکرد خوبی خواهد داشت. این درخت به آذربایجان ماندگاری بالایی دارد، بنابراین می توان آن را به مدت 10 ماه در انبار یا سردخانه نگهداری کرد. طعم به آذربایجان نسبت به انواع دیگر اسیدی تر است و برای تازه خوردن مناسب تر است. کاشت نهال برای; این رقم در استان آذربایجان بسیار زیاد است. این رقم نهال بومی ایران و یکی از ارقام نهال مرغوب و ارزان است که با استقبال خوب کشاورزان مواجه شده است. این واریته نهال مقاومت تقریباً خوبی به سرما دارد و در مناطق سردسیر به خوبی رشد خواهد کرد. علاوه بر این، نهال ترش آذربایجانی مقاومت خوبی در برابر خشکی دارد، بنابراین نیاز به آبیاری زیادی ندارد. این واریته نهال می تواند میوه خود را به مدت 9 ماه بدون آسیب دیدن نگهداری کند. به آذربایجان میوه ای ترش است و عمدتاً برای خوردن تازه و مربا استفاده می شود.

بهترین زمان کاشت نهال به:
بهترین فصل کاشت نهال آخر پاییز (آذر ماه) و آخر زمستان ( اسفند ماه) می‌باشد چرا که نهال بعد از برگ ریزی و هنگام خواب وارد خاک جدیدی شده و در همان خاک بیدار شود گیرایی آن دوچندان خواهد شد. برای کاشت نهال به مکانی را انتخاب کنید که بسیار نورگیر باشد. بهتر است کوددهی بخصوص گاوی، کمپوست برای تقویت ریشه نهال با خاک محل کشت مخلوط شود.
چاله‌ای به عمق و قطر 70 در 70 حفر کنید و ریشه را در محل چاله قرار دهید دقت کنید ریشه به شکل مناسبی داخل خاک قرار بگیرد. سپس چاله را با خاکی که با کمپوست مخلوط شده پر کنید و‌ پا کوب نمایید تا هوا بین ریشه‌های نهال باقی نماند سپس بلافاصله بعد از کاشت نهال را ابیاری کنید تا گیرایی ان دو‌چندان شود. دقت داشته باشید پس از کاشت نهال می‌توانید در فصل بهار برای تقویت نهال و ریشه ان از کود هیومیک اسید نیز استفاده کنید. دقت داشته باشید زمان کوددهی در فصل رشد همان بهار بهتر می‌باشد در این فصل از کود حیوانی نیز می‌توانید استفاده کنید. دقت کنید کود را در اطراف نهال پخش کنید و به خود نهال و یا برگ‌هایش تماس نداشته باشد چرا که دوز بالای کود گاوی می‌تواند باعث سوزش نهال به شود. بعد از کوددهی نهال را بطور مرتب ابیاری کنید تا تاثیر خوبی داشته باشد هم اینکه در صورت بالا بودن دوز مصرفی کود نهال دچار سوزش نمی‌شود.
احداث باغ به:
1. محل مناسب کاشت نهال به: باور غلطی وجود دارد که کشت نهال به در دامنه‌هایی که رو به جنوب می‌باشد مناسب است ولی تا حد توان از این کار خود داری کنید چرا که در این صورت باغ‌های احداث شده در این مختصات در معرض سامانه هوای جنوبی بسیار سردی می‌شود که حتی در صورت آسیب ندیدن، خود نهال را مستعد ابتلا به بیماری و حشرات می‌کند. و همچنین این شرایط گرده افشانی و شکوفایی نهال را دچار اختلال می‌کند.
2. شیب مناسب کاشت نهال به: امروزه با استفاده از ماشین‌های کشاورزی پیشرفته، می‌توان در دامنه‌هایی که شیب‌هایی تند دارند هم نهال به کاشت، همچنین کاشت نهال در زمین‌های دارای شیب به استفاده ایمن از ماشین‌های کشاورزی بستگی دارد.
3. سرمازدگی نهال به: در اکثر مناطقی که خیلی مرتفع هستند دمای پاین هوا باعث از بین رفتن شکوفه‌ها و حتی محصول‌دهی می‌شود پس در مناطق خیلی مرتفع هم خطر سرمازدگی وجود دارد هم شیب تند خطر سقوط افراد را بالا می‌برد.
4. باد: وزش بادهای شدید و طولانیمدت کاشت و پرورش نهال به را شدت کند و بسیار مشکل می‌کند، باد شدید در زمان گلدهی نهال بسیار مضر است و باعث ناقص ماندن گرده افشانی و ریزش گل‌های نهال شد و محصول دهی را بدست می‌اورد. لذا در مناطقی که بادگیر هستند قبل از کاشت نهال اطراف باغ احداثی را با ارقام غیر مثمر بادشکن بپوشانید تا حد زیادی از آسیب‌های ناشی از باد جلوگیری به عمل ‌اورد. در حالت کلی اگر تمام شرایط محیطی مناسب ذکر شده برای کاشت نهال به را رعایت کنید باغ به شما از شرایط خوبی برخودار خواهد شد. و دارای درختان قوی پر محصول خواهد شد که به‌های درشت و بازار پسند خواهد داشت.
هرس نهال به:
هرس نهال به به طور منظم برای باردهی مناسب بسیار الزامی می‌باشد. قسمت‌های داخل درخت به هرس بیشتر احتیاج دارد چرا که درخت حاصل از نهال به دارای گستردگی تاج و شاخه‌های جانبی دارد. شاخه‌های ضعیف یا آسیب دیده و شلوغ باید حذف شود. وحتی شاخه‌های فرعی که به درد نخورهستند نیز باید حذف شود. شاخه‌هایی که جوان و نازک هستند را می‌توانید به نسبت کمتر هرس کنید چرا که میوه‌ها روی شاخه‌های جوان تشکیل می‌شود. بهترین زمان هرس نهال به همانند سایر نهال‌ها آخر زمستان قبل از بیدار شدن جوانه‌ای می‌باشد در واقع ظاهر و فیزیک نهال به به صورتی می‌باشد که نمی‌توان آن را با هدف داشتن تنها یک راس مرکزی هرس کرد چرا که شاخه‌های متعددی داخل تنه مرکزی رشد می‌کند.
درباره هرس نهال به به شدت تاکید کردیم که هرس آن را به یک هرس کار ماهر بسپارید چرا که اکثر میوه‌ها روی شاخه‌های جوان تشکیل می‌شوند و در صورت هرس نامناسب خسارت جبران ناپذیری به درخت وارد می‌کنید و ان را از لحاظ محصول دهی فلج می‌نمایید.
باردهی درخت به:
اگر فاصله مناسب کشت نهال به که 4 در 4 می‌باشد را رعایت کنید حدود 625 نهال در هکتار می‌توان زیر کشت رود. اگر مقدار باردهی را حدود 40 تا 50 تن در هکتار در نظر بگیرید رقم قابل توجهی سود بدست می‌اید. توجه داشته باشید میزان عملکرد نهال به در هکتار به رسیدگی آن بستگی دارد نحوه ابیاری، غنی بودن خاک، رسیدگی( هرس، کوددهی) نهال به تاثیر زیادی دارد. چرا که منبع اصلی تغذیه نهال و رشد آن، خاک و آب می‌باشد در صورت مرتب بودن این رسیدگی درخت بسیار قوی با محصولاتی که هم از نظر کیفیت هم کمیت درجه یک می‌باشد خواهید داشت.