نهال انارشیرین:

انار درخت کوچکی است که ارتفاع آن حداكثر تا 6 متر میرسد و در مناطق نیمه گرمسیری میروید. گلهای انار درشت به رنگ قرمز اناری ولی بی بو میباشد. میوه آن کروی با اندازه های مختلف دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ میباشد. رویهمرفته در حدود بیست نوع مختلف انار كه شامل واريته هاي بسيار متنوعي ميباشد در دنیا موجود است. انار از گياهان بومي ايران بشمار مي آيد، و امروزه به صورت وحشي در كليه سواحل درياي شمال و نقاط استپي معتدل نظير جنگلهاي غرب در لرستان، كردستان، بختياري و فارس ميرويد. ايرانيان از حدود سه هزار سال پيش با كشت انار آشنائي داشتند و با كشت مداوم آن در نقاط مختلف و مساعد آنرا به صورت اهلي درآورده و با سلكسيونهاي متعدد موفق به كشت ارقام پر محصول و مرغوب تجاري در كليه مناطق از جمله در نواحي حاشيه كوير مركزي ايران شدند. به گونه اي كه هم اكنون شهرهاي مستقر در اين مناطق از عمده ترين مراكز استقرار باغات انار ميباشند.


کاشت درخت انار:
به جز در مناطقي با زمستان سرد و طولاني، اين درخت قابليت سازگاري با آب و هواي مختلف كه داراي بهاري آفتابي و تابستاني گرم باشند، را دارا ميباشد. اين درخت نسبت به سرما شديدا حساس بوده و در دماي كمتر از 12- درجه سانتيگراد كه بيش از دو روز استمرار يابد قسمت هوائي آن از بين رفته و در شرايط دمائي سردتر حتي ريشه درخت نيز آسيب ديده و از بين خواهد رفت. از اينرو ميبايد قبل از احداث باغ انار نسبت به ارزيابي آب و هوائي منطقه اقدام نموده و از وضعيت دوره هاي سرماي زمستانه اطلاع حاصل كرد. بطور كلي ميبايد از احداث باغ انار در مناطقي كه برودت هوايي كمتر از 10- درجه سانتيگراد را به صورت طولاني در تناوب زماني 30 ساله تجربه كرده اند اجتناب نمود. گرما و تابش شديد نيز موجب آفتاب سوختگي تنه و ميوه درخت ميشود از اينرو در مناطقي با آفتاب فراوان و تابستاني معتدل درختان انار شاداب تر و محصول آن مطلوبتر ميباشد. جهت جلوگيري از آفتاب سوحتگي ميوه انار باغات موجود از گذشته با تراكم زياد كشت گرديده تا ميوه درخت در سايه انداز شاخ و برگها از گزند آفتاب سوزان در امان باشد.


اين درخت رشد سريعي داشته و پاجوشها و تنه جوشهاي فراواني توليد ميكند. شاخه هاي اين درخت داراي خارهاي فراوان و تيز ميباشد. به تجربه ديده شده درختان با خار فراوان محصول نازلتري توليد ميكنند. به دليل پاجوش فراوان در جواني هرس اين درخت و حذف پاجوشها بايد از سال سوم به طور مستمر انجام گيرد. تا اسكلت اصلي درخت حفظ شود. درختان انار عمدتا به صورت چند تنه تربيت ميشوند. بگونه اي كه همه جوانه ها و شاخه هاي جوان و پاجوشهاي برآمده روي سه شاخه اصلي تنه درخت را بعد از سال چهارم به طور مرتب تا ارتفاع 1 متري حذف مينمايند. با افزايش سن، تنه اصلي ديگر پاجوش توليد نخواهد كرد.بر روي شاخه هاي انار پس از يك سالگي تا سال چهارم ميخچه هاي توليد كننده ميوه رشد ميكنند، طول اين ميخچه ها متغير و از يك تا 20 سانتيمتر ديده شده است. در تربيت و هرس درختان انار هم اكنون سعي در جلوگيري بر افزايش ارتفاع درختان و تربيت آنها تا ارتفاع حداكثر 3 متر به جهت سهولت در برداشت محصول و افزايش سايه انداز درخت به منظور جلوگيري از آفتاب سوختگي ميوه آن ميباشد. از اينرو رعايت تراكم كاشت (حداكثر 800 درخت در هكتار) از الزامات باغداري نوين ميباشد. جهت حفظ ارتفاع درخت سربرداري ساليانه پس از سال ششم الزامي است.
نهال انار شیرین
انار يكي از گياهان مقاوم به خشكي و ازنظر آب وهوایی ، انار ، مناسب هوای گرم ومعتدل است وگرمای خشک کویری را به خوبی تحمل می کند.
برای شکستن دوره خواب ، گیاه به 400 تا 200 ساعت دمای زیر 7 سانتی گراد نیازمند است ومیوه برای رسیدن به تابستان گرم وطولانی نیازمند است .
ازنظر شرایط خاک ، درخت انار قابلیت رویش درانواع خاکها راداردونسبت به سایر درختان میوه به محدوده وسیع تری ازخاکها تطابق نشان می دهد .اما خاکهای عمیق رسوبی یا لومی بهترین خاکها برای پرورش انار هستند .اناردرخاکهای پرآهک یا رسی زیاد وزمینهای خیلی مرطوب که زهکشی نشده باشد ، خوب رشد نمی کند کشت اناردرخاکهای سنگین نیز امکان پذیر است ولی رشد آن به کندی صورت می گیرد ،درخت دراین خاکها بازردی وپژمردگی همراه است واکثرا مبتلا به پوسیدگی طوقه می گردند.
زمین هایی که درمعرض بادهای شدید ، خواه بادهای گرم وسوزان خواه بادهای سرد وسوزان باشندبرای کشت انارمناسب نیستند.
عوامل تعیین کننده موجود درخاک مانندEC ، PH پس ازچند سال آبیاری ، تحت تاثیر خصوصیات آبیاری قرار خواهند گرفت ومی تواند نقش قابل ملاحظه ای در میزان تولید ایفا نمایند .بنابراین آب مصرفی باید فاقداملاح مضربرای رشد گیاه باشد .EC مناسب آب کمتراز 3000 میکروموس بر سانتی متر و EC قابل تحمل 3500 میکروموس بر سانتی متر می باشد.


سهل ترین، مفیدترین ومتداولترین شیوه تکثیر وازدیاد درختان انار استفاده از قلمه است ، که به دو صورت کاشت درمحل اصلی وکاشت درخزانه انجام می گیرد.
هرس درتربیت درختان ونگهداری انارستان اهمیت زیادی دارد، زیرا درخت انار پاجوش های فراوان تولید می کند که اگر هرس نشود درختان پرپشت ایجادگردیده بدون اینکه بهره ای عایدباغدار گردد .
یکی ازعوامل اساسی وموثر درعملکرد (تولید) هرس می باشد (بین 7-70 تن درهکتارمتغیر می باشد ) .هرس یا تربیت درخت انار به کلیه فعالیت حذف سرشاخه ها ، پاجوش ها ، نرک ها وشاخه های خشک واضافی به منظورشکل دادن ، افزایش کمیت وکیفیت تولید وایجادتعادل بین قسمت های هوایی درخت به ریشه اتلاق می گردد.
درختانی که هرس نمی شوند سن باردهی آنها به نحوبارزی به تاخیر می افتد وعملا دیرتر ازدرختان هرس شده باردار می شوند بنابراین اجرای عملیات هرس امری ضروری است که باغداران ملزم به انجام آن هستند
نهال انارپس ازکاشت ، نیازبه آبیاری منظم دارند وبرای اینکه ریشه ها به خوبی درزمین مستقرشوند ودرختان بتوانند شروع به رشدونمو کنند معمولاتا آغاز بارندگی پاییزه آبیاری به فواصل هر 7 تا 15 روز یکبارانجام می شود .پس ازاینکه درختان به خوبی درخاک مستقر شدند می توانند به مقدارقابل توجهی خشکی را تحمل نمایند
اززمان گلدهی تارسیدن میوه انجام آبیاری برای درختان انار ضروری است چراکه شرایط رطوبتی نامنظم علاوه بر ریزش گلها وتولید میوه های کوچک ، موجب افزایش میوه های ترک خورده ونامرغوب می شود واین میوه ها از بازار پسندی خوبی برخوردار نمی باشند .
همچنین بایدتوجه داشت که درموقع آبیاری ، آب دورطوقه فرانگیرد زیرا مرطوب نگه داشتن این قسمت موجب رشد عوامل بیماری زا ودرنهایت پوسیدگی طوقه می شود .

نكته مهم: زماني كه باغ انار رو به خزان مي باشد بايد آّبياري سنگين انجام داد و ديگر تا اواخر ارديبهشت سال بعد نبايدآبياري انجام گيرد كه متاسفانه اين موضوع توسط اكثر باغداران رعايت نمي شود.
عوامل موثر بر ترکیدگی میوه انار شامل :; نامنظم بودن دور آبیاری : این حالت هنگامی رخ می دهد که درباغ آبیاری دیر انجام گیرد دراین حالت میوه ازرشد طبیعی خود بازمی ماند وپوست میوه که مقداری ازرطوبت طبیعی خودرادراثرخشکی هواونرسیدن آب ازدست می دهد درچنین وضعیتی هرگاه درخت آبیاری شود ، دراثرجذب آب دانه ها متورم شده وباعث فشاربه پوست میوه می گردد که نتیجه آن شکاف خوردن پوست می باشد .
بارندگی بی موقع و یا سرد شدن ناگهانی هوا تعادل رطوبت موجود بین میوه وشاخه و برگ را برهم زده و باعث ترگیدگی میوه می شود
واریته های مختلف انار نسبت به ترکیدگی حساسیت های متفاوت دارند : مثلا انارهای پوست نازک دراثرکوچکترین تغییر درتعادل حرارت ورطوبت محیط به سرعت شکاف برمی دارند
بادهای شدید وگرم وسوزان : دراین حالت به دلیل وزش باد آب بیشتری ازدرخت تبخیرشده ، درنتیجه آب کافی به میوه نمی رسد وباعث ترکیدگی میوه می گردد .
تغییر ناگهانی درجه حرارت : دراواخرتابستان دمای محیط به 40-35 درجه سانتی گراد می رسد لذا وقتی درپاییز درجه حرارت به 20 درجه بالای صفرمی رسد سبب ترکیدن پوست انار می شود .
کمبود بعضی عناصر به خصوص عنصر روی ، بر ،کلسیم ، هرس نامناسب ، جنس وبافت خاک ، کمی رطوبت هوا ،خسارت برخی از آفات به ویژه کنه ها نیز باعث ترکیدن میوه انار می شود.
راههای پیشگیری:
1- رعایت بهداشت باغ
2- تغذیه صحیح گیاهی با مصرف صحیح کودها
3- ابیاری منظم
4- استفاده از ارقام مقاوم
5- هرس مناسب
6- کاهش خسارت آفاتی مانند کنه
آفتاب سوختگی
پوست میوه انار دربرابر تابش شدید ومداوم نورآفتاب سوخته وحالت شادابی خودازدست می دهد ، درنتیجه دانه های انار درآن قسمت رشد طبیعی نکرده وکوچک ، کم آب وتاحدودی بی رنگ باقی می مانند .
عوامل موثربربرآفتاب سوختگی :
– دور آبیاری
– نحوه انتخاب ردیف کشت
– هرس مناسب
راههای پیشگیری ازآفتاب سوختگی انار:
1- انتخاب ارقام مقاوم
2- هرس مناسب با توجه به فاصله کاشت
3- جلوگیری از قرارگرفتن میوه دربرابرنور
4- ایجاد پوشش سبز زیر درختان ویا گیاهان پوششی گلدار

 

🔴 شماره تماس جهت مشاوره 🔴

‌☎️ 09155574792
☎️ 09159106562

🏡 آدرس نهالستان :  مشهد ، بلوارتوس ، توس۹۹ ، نهالستان بهاران

🟢 با مدیریت جناب آقای حسینی 🟢