هلو
خرید نهال هلو برای باغداران سودآور است. میوه هلو آبدار و سرشار از ویتامین ‌ها به ‌ویژه ویتامین آ و ب است. فروش آن در بازار قابل توجه است و علاوه بر مصرف به صورت تازه و خام می‌توان آن را در صنعت غذایی به صورت‌های گوناگون دیگر چون میوه خشک، کمپوت، ژله، شربت، آب‌میوه و … مصرف کرد. همچنین در تهیه انواع دسرها، شیرینی‌ها و کیک‌ها به عنوان یک میوه خوش عطر و طعم به کار می‌رود.

میوه هلو در کشور ما در گروه میوه‌های تابستانی قرار دارد و انواع مختلفی از آن به فروش می‌رسد. برخی از ارقام مرغوب آن نیز صادر می‌شوند، به خصوص به صورت میوه خشک صادرات زیادی دارد.

برخی انواع درخت هلو پایه‌ کوتاه و برخی مرتفع هستند. این درخت پربار است و برداشت محصول هلو از آن خصوصا در انواع پایه‌ کوتاه به آسانی صورت می ‌گیرد. ضمن این‌ که خودبارور است یعنی نیازی به گرده‌افشانی و کاشت جفتی ندارد.

این نهال در فصل گلدهی، زیبایی باغ را دو چندان می‌کند و شاید ایده خوبی برای باغداران باشد که در این فصل از باغ هلوی خود به عنوان لوکیشن عکس ‌برداری و فیلم ‌برداری متقاضیان بهره‌ برداری کنند. البته شرایط حفاظت از نهال‌ ها و شکوفه‌ ها باید تضمین شود تا به آن ‌ها آسیبی نرسد و باغدار بتواند در فصل برداشت بار میوه خود را به طور کامل برداشت کند.

انواع نهال هلو
نهال هلو ارقام گوناگونی دارد که هریک ویژگی های جزئی خاص خود را دارند. برای تهیه نهال باید به تناسب ان با شرایط اقلیمی و ویژگی ‌های باغ مورد نظر توجه کرد، تنوع هلو ها بسیار زیاد هست به طوری که شما از برج دو تا آخر تابستان شاهد انواع ارقام نهال های هلو خواهید بود، هلو ۴۵ روزه یا هلو ۶۰ روزه که بسیار زودرس هستند و زمان خوبی به بازار وارد می شوند این ارقام از کیفیت مناسبی برخوردار هستند و دلیل طرفدار بودن این رقم بیشتر به خاطر این است که در زمان مناسبی وارد بازار شده و به قیمت خوبی به فروش می رسند، هلو دوبار فرانسه بهترین نژاد هلو می باشد که در اواخر برج سوم به بازار وارد می شود از کیفیت بسیار عالی برخوردار است و تناژ خیلی بالایی دارد، انواع ارقام نهال هلو انجیری، نهال هلو زعفرانی به صورت زودرس و دیررس وجود دارند، به طور کل تنوع هلو ها بسیار زیاد هستند، در ادامه با تعدادی از مهم‌ترین ارقام نهال‌های هلو آشنا شوید.

نهال هلو زعفرانی زودرس
نهال هلو انجیری
نهال هلو خونی
هلو زعفرانی

بهترین فصل کاشت نهال هلو، پاییز یا زمستان؟
قبل از اینکه نسبت به فصل کاشت نهال هلو بحث کنیم بهتر است به یک مورد اشاره کنیم. به هنگام کاشت نهال و حتماً دقت داشته باشید، نهال شما کاملا خفته و در خواب باشد. یعنی از لحاظ ظاهری هیچ برگ سبزی نداشته باشد. معمولاً نهال هایی که بیدار و فعال هستند به هنگام کاشت دچار ناسازگاری می شوند. به آنها شوک و استرس وارد شده و نمی توانند خود را با محیط اطراف سازگار کنند. بهترین زمان برای کاشت نهال فصل پاییز می‌ باشد، چون ریشه های نهال هلو نسبت به سرما کاملاً حساس می باشد. در فصل پاییز عمق زمین گرمتر است، بنابراین شما با کاشت آن در یک عمق مناسب مانع از سرماخوردگی ریشه های درخت هلو می شوید. بعد از آن فصل خواب زمستانی نهال هلو می‌ رسد. یعنی بدون اینکه احتیاج به جذب بالای رطوبت یا تغذیه از خاک داشته باشد، یک دوره را که کاملاً بدون تنش و استرسی طی کرده و با نیروی بیشتری آماده تجربه فصل بهار و آب و هوای آن است.

هر آنچه که باید درباره نهال هلو بدانید
نهال هلو از ارقام پرطرفدار نهال است زیرا میوه آن بسیار محبوب است. این نهال انواع متنوعی دارد و هریک شرایط کاشت و نگهداری مخصوص خود را می‌طلبد. این مقاله جامع همه اطلاعات لازم را درباره نهال هلو، شرایط پرورش، انواع گوناگون، نکات خرید نهال و … به باغداران عزیز ارائه می‌دهد.

درخت هلو جزو درختانی است که بومی مناطق کشور چین می باشد. از این کشور به مناطق دیگر گسترش پیدا کرده است. زمانی که می گوییم خاستگاه درخت هلو مختص کشور چین می باشد، منظور ما این نیست که کشور ایران ارقام نهال هلو بومی ندارد. بلکه چندین نژاد هلو وجود دارد کاملا بومی ایران بوده و در کل جهان خواستار و تقاضای زیادی دارد.



ایران جزو اولین کشورهایی بود که درخت هلو وارداتی از چین را در زمین های زراعی کاشت کرده است. تاریخچه درختان هلو نشان می‌ دهد، این درخت از طریق کشور ایران به کشورهای اروپایی منتقل شده است. از آنجایی که درخت هلو با هر اقلیمی سازگار می باشد، مخصوصاً کاشت نهال هلو برای مناطق سردسیری و معتدل از اینرو مورد توجه خیلی از کشاورزان در کل قرار گرفته است.


نهال هلو را بیشتر بشناسیم
هلو از نظر مزه پرطرفدارترین میوه در جهان شناخته می‌شود. درخت هلو نژادهای گوناگونی دارد که هریک میوه‌هایی تولید می‌کند که در جزئیات با دیگری متفاوت هستند. هریک از این نژادها و ارقام ممکن است در یک شرایط آب‌وهوایی خاص قابل پرورش باشند. اصل و منشأ این رقم نهال را کشور چین می‌دانند.

نهال هلو در فرایند رشد خود سه نوع شاخه ساده، مرکب و کاذب تولید می‌کند. شاخه‌های کاذب که شامل جوانه‌های نوک شاخه هستند، باید در هرس حذف شوند. شاخه‌های ساده تنها جوانه رویشی تولید می‌کنند اما شاخه‌های مرکب هم جوانه رویشی و هم جوانه زایشی پدید می‌آورند. هلو خودبارور است و نیاز به گرده‌افشانی ندارد.

این نهال به صورت درختچه و با تاج گسترده رشد می‌کند. برگ‌های آن سبز رنگ، باریک و نوک‌تیز هستند.

گل‌های نهال هلو ممکن است به صورت تکی یا جفتی در کنار هم رشد کنند. هلو شکوفه‌هایی زیبا و به رنگ صورتی دارد. البته در برخی انواع ممکن است تیره‌تر و به رنگ ارغوانی باشند هسته میوه هلو مصرف خوراکی ندارد.

1)ارتفاع از سطح دریا
وقتی صحبت از ارتفاع از سطح دریا می شود، منظور شرایط اقلیمی است که ارتفاع از سطح دریا بر روی آن منطقه تاثیر می گذارد. مهمترین گزینه شرایط آب و هوایی، تابش نور خورشید، دمای منطقه و همچنین میزان رطوبت تاثیرگذار بر روی آن منطقه می باشد. با توجه به ارتفاع محل کاشت یک باغ، مهندسین و متخصصین تعیین می کنند کدام ارقام نهال میوه مخصوصاً هلو کاشت شود.

با این وجود به هنگام کاشت باغ هلو معمولاً متخصصین تاکید دارند تا ارتفاع سطح زمین را از دریا بطور دقیق بدانند. طبق تحقیقات انجام شده نشان می‌ دهد تا ارتفاع ۲۰۰۰ متر بهترین گزینه می باشد. تا این ارتفاع شرایط اقلیمی و رطوبت لازم برای رشد درخت هلو مهیا می باشد‌. ولی امروزه نژاد های اصلاح شده وارد بازار شده است ک از انواع نهال هلو مخصوص مناطق سردسیری بوده و تا ارتفاع ۳۰۰۰ متر نیز قابل کاشت است.

2)نوسانات دمایی
وقتی صحبت از کاشت درخت هلو می شود، بسیاری از کشاورزان می دانند ارقام نهال هلو جزو نهال های حساس به تغییرات دمایی و تشنجات اقلیمی است. این حساسیت دمایی در زمان گلدهی به بیشترین حد و اندازه خود می رسد. وقتی که درختان هلو شروع به گلدهی می کنند، با کوچکترین تغییر دمایی باعث شوک به درخت شده و ریزش شکوفه ها را به همراه دارد. البته این مشکل بیشتر در مناطق سردسیر رخ می دهد. مناطقی که ارتفاع آنها بالای ۲۰۰۰ متر می باشد، معمولاً سرمای بهاری و یا تغییر آب و هوا و بارش تگرگ بهاری خسارت های زیان باری به کشاورزان و باغداران درخت هلو وارد می کند.

راه حلی برای جلوگیری از خسارات ناشی از نوسانات دمایی برای نهال هلو
در گذشته نه چندان دور این جریان یکی از چالش های مهم برای باغداران و کشاورزان مخصوصاً در مناطق سرد و کوهستانی می باشد. ولی امروزه با پیشرفت کردن علم گیاهپزشکی و تولید نهال های اصلاح شده تا حدی نهالستان های معتبر و شناخته شدن توانستند این مشکل را برطرف کنند. نهال های هلو که دیر گل هستند، مختص مناطق کوهستانی و ارتفاع بالای ۲۰۰۰ متر ۳۰۰۰ متر می باشند. از این رو باغداران و احداث کنندگان باغ هلو به دنبال خرید نهال هلو هستند که نسبت به تغییرات دمایی از خود مقاومت بالایی نشان دهند.

با این وجود کشاورزان برای جلوگیری کردن از سرمای بهاری و تاثیر آن بر روی درختان معمولاً در فصل بهار باید پیگیر آب و هوای مناطق خود باشند. آنها با احداث بادشکن ها و یا آتش زدن کردن ماه و تراشه های چوب و هیزم، دود های فراوانی راه می اندازند، تا از سرمازدگی درختان هلو در این فصل جلوگیری کند، ولی نهال های جدید اصلاح شده هستند و خیلی دیر گل می کنند از این رو در رابطه با نهال های اصلاح شده نگران سرمای بهاره نباشید.

3)میزان بارش
یکی دیگر از مواردی که به هنگام کاشت درخت هلو باید به آن دقت کافی داشته باشید، میزان بارش سالانه در آن منطقه می باشد. به این نکته توجه کنید که میزان بارش سالانه در واقع میزان رطوبت منطقه باغ احداث شده را نشان می دهد و علاوه بر آن نشانگر ذخایر آبی این منطقه است که شما می توانید با آن به آبیاری درخت هلو بپردازید.

نیاز آبی درخت هلو و میزان بارش باران
بررسی های انجام شده نشان می دهد نیاز آبی درخت هلو خیلی بیشتر از میوه های دیگر است. میزان آبیاری آن بر اساس میزان بارش فصلی منطقه تغییر می کند. بارش های فصل بهار باعث می شود تا نیاز نهال هلو را نسبت به آبیاری هفتگی کاهش دهد. در عوض هوای گرم و خشک فصل تابستان نیز گاهی کشاورز مجبور می کند تا در هفته دو بار به آبیاری باغ هلو بپردازد.

بیماری پوسیدگی ریشه و میزان بارش باران
توجه داشته باشید به همان اندازه نیاز آبی درخت هلو مهم است، ولی غرقابی بودن و رطوبت همیشگی زمین و خاک اطراف درخت هلو مانع نفس کشیدن ریشه شده و آن را خفه می کند. در واقع باعث سله خاک اطراف درخت هلو شده و باعث بروز بیماری‌هایی از جمله پوسیدگی ریشه می‌ شود. چون هدف اصلی از آبیاری صرفاً تامین نیاز آبی هلو است، شما بهتر است در فصل بهار همواره شرایط آب و هوایی منطقه و اقلیم خود را از طریق رادیو و تلویزیون پیگیری کنید.

در صورت بارش باران در هفته آبیاری آن هفته را بر اساس آن زمان بندی کرده و به تعویق بیاندازید. در غیر اینصورت باعث بروز مشکلات فراوانی برای درخت خواهد شد. اگر میزان بارش باران در چند هفته به متوالی بسیار زیاد باشد، عملیات سله شکنی را به هیچ عنوان فراموش نکنید. به هنگام کاشت نیز دقت داشته باشید تا در حد یک وجب درخت را بالاتر از سطح زمین کاشت کنید، تا به هنگام بارش های پیاپی آب دور درخت باقی نماند.

4)بافت خاک
به هنگام کاشت درخت هلو حتماً به بافت خاک باغ خود نیز دقت داشته باشید. معمولا خاک های لومی تا شنی از نظر متخصصین گیاهپزشکی بهترین گزینه برای کاشت درخت هلو می باشد. چون ریشه درخت هلو گسترده می شود، بنابراین خاک کاشت نهال هلو می بایست کاملاً عمیق بوده زهکش مناسب باشد. با اینکار مانع غرقابی شدن خاک اطراف درخت هلو خواهید شد. آب جمع شده در اطراف درخت به راحتی تا عمق خاک نفوذ کرده و مانع غرقابی شدن می شود.

زهکشی مناسب بر رشد و باردهی باغ درخت هلو تاثیر مثبت می گذارد. خاک هایی که زهکشی نامناسب ندارد و باعث انباشته شدن آب و رطوبت در خود می شود، به عنوان خاک محدود کننده شناخته می شوند و اصلا برای کاشت درخت هلو گزینه مناسب محسوب نمی شود. همچنین به بافت خاک باغ دقت کنید تا آهکی نباشد.در صورتی که بافت خاک اهکی باشد نسبت به اصلاح خاک اهکی اقدام کنید. مانع گسترش ریشه های درخت هلو شده، ریشه ها در یک جا جمع شده و نمی تواند مواد مغذی را جذب کند، خاک هایی که مقدار رسی آن زیاد باشد و زهکشی مناسبی نداشته باشد می توان ماسه بادی تمیز به چاله ها اضاف کرد برای هر چاله در حدود یک یا دو بیل کافی می باشد.

گود برداری و خاک ورزی جهت آماده سازی بافت خاک
شما برای اینکه بتوانید به یک بافت کاملا مناسب جهت کاشت درخت هلو برسید، بهتر است عملیات گودبرداری و خاک ورزی را با رعایت مراحل انجام دهید. این روش به عنوان یک روش کاملا علمی و جدید است که معدود کشاورزان با آن آشنا هستند. به این صورت که کانال هایی با عمق یک متر و عرض یک متر حفر کنید. سپس خاک بیرون آورده را با استفاده از کودهای دامی و طبیعی، خاک برگ و پیت ماس مخلوط کنید. در این مرحله شما عملیات خاک ورزی را انجام می دهید. بافت این خاک یک بستر بسیار مناسب برای کاشت درخت هلو است. در این روش خیال شما راحت می باشد که تمامی خاک اطراف نهال هلو شما اصلاح شده اس (کود استفاده شده باید کاملا پوسیده باشد).


مجموعه تخصصی نهالستان بهاران با بیش از 20 سال سابقه و تجربه در خدمت شما عزیزان می‌باشد 🌱


آدرس نهالستان

آدرس 🏡

مشهد بلوار توس نرسیده به توس 99 نهالستان بهاران 🟥🌱