اخبار و مقالات

لیست نهالهای زینتی

💥چنار
💥صنوبر
💥کاج
💥سرو
💥اقاقیا
💥زبان گنجشک
💥ابریشم
💥نارون
💥اقاقیای گل
💥محلب
💥زیتون تلخ
💥ارغوان
💥گز
💥بید
💥توت

لیست نهال اصلاح شده

سیب  گلدن دلیشز پایه کوتاه
سیب رد دلیشز   پایه  کوتاه
سیب گرانی اسمیت پایه کوتاه
گلابی اسپادونا پایه کوتاه
گلابی  کوشیا پایه کوتاه
آلو بلک دیاموند
آلوپرزیدنت
آلوزرد
هلودماوندی
هلوآلبرتا
شلیل کیوتا
شلیل شبرنگ
بادام دیرگل فرانسوی
زردآلو پیش رس
زردآلو شاهرودی
گیلاس سیاه
آلبالومجارستانی
گوجه سبز
گوجه قرمز
انگور
انار
سنجد
زال زالک
گردو
خرمالو

1-تولید پایه:  


اولین گام در تولید پایه، انتخاب درخت مادری برای تولید بذر است که باید خصوصیات زیر را داشته باشد: 

الف- پر محصول و پر بذر باشد.
ب - عاری از بیماری باشد.
 در انتخاب نوع بذر و پایه باید به شرایط اقلیمی و نوع خاک دقت فراروان گردد. ویژگی‌هایی که برای پایه مرکبات در نظر گرفته می‌شود، شامل مقاومت آنها به ویروس‌های مرکبات از جمله ویروس زوال‌فوری یا تریستزا، ویروس کوتوله شدن مرکبات، قارچ‌های مضر خاک بویژه فیتوفترا که موجب بروز عارضه گموز می‌شود و تجانس پایه و پیوندک می‌باشد. عارضه گموز موجب پوسیدگی بافت‌ها در محل پیوند می‌شود. بخصوص رطوبت زیاد خاک، قرار گرفتن محل پیوند در زیر خاک، کمبود دما در اوایل بهار و رطوبت نسبی بالا از عوامل تشدید کننده این بیماری می‌باشند. وجود گموز در میوه موجب پوسیدگی قهوه‌ای و بوی نامطلوب می‌شود.

 پایه پرتقال که از طریق بذر تکثیر می‌یابد، حساس به خشکی، قیتوفترا و گموز اما مقاوم به سرما، خاک‌های کم‌نمک، تریستزا و اگزوکورتیس می باشد. لیموی خارکی پایه مناسب برای مناطق گرم و مرطوب با خاک‌های شنی بوده و خشکی را تحمل می‌کند. مرکبات پیوند شده بر روی این پایه زودتر بار می‌دهند و عملکرد زیادی دارند. برای پرتقال، گریپ‌فروت و لیمو پایه مناسب بوده اما میوه‌های نارنگی در روی این پایه‌ها پوست کلفت و کم‌آب می‌شوند.

_ نارنج متداول‌ترین پایه برای مرکبات بشمار می‌آید و مقاوم به گموز و اگزوکورتیس بوده اما به تریستزا حساس می‌باشد.

_ پایه نارنج سه‌برگ مقاوم به خاک‌های اسیدی، سرما و بیماری تریستزا بوده و از پایه‌های پاکوتاه مرکبات بشمار می‌آید. این پیاه به نماتد خاک نیز مقاومت نشان می‌دهد اما به بیماری اگزوکورتیس حساس می‌باشد. درختان پیوند شده بر روی نارنج سه‌برگ کمی پاکوتاه بوده و زودتر به بار می‌نشینند. نارنگی کلئوپاترا از پایه‌های مقاوم به تریستزا بشمار می‌آید و به خاک‌های آهکی، نمک و سرما مقاوم است. درختان پیوند شده بر روی این پایه تاج وسیع حاصل می‌کنند و دیرتر به محصول می‌روند. میوه‌های تولید شده بر روی این پایه کوچک می باشد.


2- برداشت میوه و استخراج بذر: 


عموماً میوه نارنج در اوائل دی، پونسیروس اوائل و سیترنج اواخر آبان ماه از درخت برداشت و به شیوه سنتی با استفاده از کارگر اقدام به برش میوه (از قسمت استوایی میوه و سپس چرخش متضاد دو قسمت برش خورده) و استخراج بذر می گردد.




3- مراحل آماده سازی بستر و کاشت بذر


مرحله تهیه و آماده سازی زمین یا بستر کاشت یکی از مراحل مهم در زراعت گیاه می باشد که انجام صحیح آن و تهیه بستر کاشت مناسب می تواند در بدست آوردن نشاهای سبز، یکنواخت و مطلوب نقش بسیار مهمی ایفا نماید عموماً در بیشتر نواحی مرکبات خیز کشور، کشت بذر در خزانه هوای آزاد بوده. به همین دلیل زمان کشت بذر در شمال ایران نیمه دوم اسفند تا اوایل فروردین و در جنوب با استثنای ماههای دی، تیر و مرداد در اغلب زمان امکان کشت بذر میسر است.




(شکل)

بدین صورت که سطح زیرین خاک را که تشکیل شده ازماسه 6/0 به اندازه 10سانتی متر(بمنظور جلوگیری از ماندابی)است برای سطح میانی آن کوددامی پوسیده وماسه بادی به نسبت 1به1 ترکیب کرده تاموادغذایی لازم جهت رسیدن ریشه نشا به آن فراهم گرددو درمرحله بعد ماسه بادی بدون کوددامی استفاده می کنیم (این سطح همان سطحی است که بذر روی آن راقرارمیگیرد)چون امکان داردکوددامی پوسیده عامل بیماری های قارچی باشدجهت جلوگیری از ازبین رفتن بذردرحال سبزشدن که بسیارحساس می باشد دراثربیماری های قارچی ازکوددامی استفاده نمی کنیم درمرحله آخر ازیک لایه خاک رس همرا ه با تفاله چای یا خاک برگ به اندازه1تا2سانتی متراستفاده میکنیم




بعدازکشت بذر خزانه راآبیاری میکنیم در صورت آبیاری منظم به همراه محافظت خزانه از باد و آفتاب شدید، بذور مربوطه طی 30 تا 45 روز پس از کشت سبز می گردند.




4-انتقال نهال به خزانه دوم (انتظار یا پیوندی) یا گلدان:

وقتی که بذرها جوانه زدند وسبزشدند می توانیم درصورت آماده بودن گلدان واطمینان از شرایط آب وهوایی مناسب درزمان انتقال به گلدان انتقال دهیم یا اینکه اجازه میدهیم این نهالها یک سال درخزانه بماندهنگامی که به مرحله cm35-20رسید قابل انتقال به خزانه دوم یا گلدان (با قطر 25 و ارتفاع 35 تا 40 سانتیمتر به همراه 8 سوراخ در پایین گلدان) می باشد. برای افزایش اطمینان از یکنواختی رشد نهال¬ ها لازم است در زمان انتقال آنها به خزانه انتظار کلیه نشاهایی را که نسبت به سایرین خیلی کوتاهتر و یا خیلی بلندتر هستند، حذف کنیم. همچنین برای به حداقل رساندن خسارت وارده به ریشه¬ ها باید ریشه نهال¬ها بذری را با استفاده از ابزاری چنگال مانند و با دقت فراوان از خزانه بذری خارج کرد. ترکیب خاکی کیسه های پلاستیکی مخلوطی از خاک معمولی، کود پوسیده دامی یا تفاله چای و ماسه انتخاب شده (هر سه به میزان مساوی با هم مخلوط می گردد) تا نهال، فضاوموادغذایی کافی برای رشد داشته باشند. در هنگام انتقال، نهال¬ های مرکبات بذری بهتر است ابتدا توسط چوب یامیخ نشا،سوراخی را با عمق و پهنای مناسب در بستر خزانه انتظار ایجاد کرد و ضمن حذف نشاها با ریشه وطوقه پیچ خورده، سپس نهال های سالم پس از هرس ریشه با قارچ کش اکسی کلرومس ضدعفونی کرده وسپس آنرا به ملایمت و بدون پیچیدگی ریشه درون این حفره جای داد. لازم است در اولین نوبت آبیاری که بلافاصله پس از کشت نشا انجام می¬ شود مقدار آب بیشتری به نهال¬ های مرکبات داده شود تا از بروز تنش جابجایی پیشگیری شود


نظرسنجی